Idag faller domen i Knutbyrättegången

I eftermiddag faller domen i den mest uppmärksammade mordrättegången i Uppsala tingsrätts kriminalhistoria, Knutbyrättegången. Den mordåtalade pastorns advokat Ola Nordström säger idag till Upplandsnytt att hans klient tror att han kommer fällas för de brott han står åtalad för.

Det var natten mellan den 9:e och 10:e januari i år som allt började. En kvinna hittas skjuten till döds i en villa i Knutby. I huset intill hittas en svårt skadad man, också han skjuten. Efter några dar grips en 26-årig kvinna, tidigare barnflicka i den dödade kvinnans hus. Hon hade haft en relation med kvinnans man, en pastor i den lokala pingstförsamlingen. Pastorn hade även en relation med den skottskadade mannens fru, vilket gjorde att alla tre, pastorn, grannälskarinnan och barnflickan nu satt häktade en lång stund. I allt det här så fokuserades väldigt mycket i media också på just den här församlingen, vilket enligt avhoppare som trädde fram visade sig vara styrd med järnhand av ett fåtal människor.

Pingströrelsen centralt reagerar på det här och uppmanar församlingen i Knutby att upplösa sig självt, men det gör de inte. Och nu börjar mer och mer fokuseras på en kvinna i församlingen kallad Kristi Brud. Enligt många skulle hon vara den som styr församlingen med stor auktoritet.

Så sa en Knutbybo om hela historien till Upplandsnytts Ulla De Verdier tidigare i våras. Och nu gav sig också sektexperter in i debatten, även staten granskade ett tag olika bidrag som Knutbyförsamlingen fått. Pastorns första fru dog för drygt fyra år sen under mystiska omständigheter, och nu togs den undersökningen också upp igen. Mordvapnet som barnflickan använt under mordnatten den 10:e januari hittas i vattnet under Ölandsbron efter en och en halv månad ungefär, och då erkänner hon ett tidigare mordsförsök på pastorsfrun i november. Åtal väcks mot både pastorn och barnflickan men älskarinnan avskrivs från utredningen. Rättegången börjar i mitten av maj.

Rättegången håller på i en och en halv månad ungefär. Där hörs experter angående pastorns första fru, man hör också den skottskadade grannen, och barnflickan.

Pastorn får flera frågor om de SMS han skickat och mottagit under mordnatten. Han hävdar att han inte vaknade av skotten men SMS-ljudet vaknade han av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista