Vägarbeten hopar sig i Uppsala

1:41 min

Det byggs och repareras på en hel del håll runtom i Uppsala under våren. Ett flertal större arbeten som orsakar avspärrningar pågår parallellt med flera kortvariga asfalteringar.

Uppsalaborna verkar reagera olika på de många bygg- och gatuarbetena:

– Vad ska man göra? De bygger ju och det blir finare i slutändan, säger en man som Upplandsnytt träffat.

– Det är ju lite jobbigt, för de spärrar av vägar så man inte kan gå där man brukar gå, säger uppsalabon Josefine Byberg.

Gatu- och Trafikkontorets Margit Norén som jobbar med underhåll av asfaltsvägar, och Erik Piuva, ansvarig för att lämna grävtillstånd förklarar varför många arbeten pågår just nu.

– Under vintern kan vi inte göra det. Det behöver vara plusgrader i luften och tjälen måste gå ur marken, säger Margit Norén.

Erik Piuva säger också att de senaste årens långa, kalla vintrar är en anledning till att fler arbeten hopat sig under en kort tid.

– De 5-6 åren före vintern 2008-09 var det milda vintrar. Då kunde man arbeta i stort sett genom hela vintern, säger han.

Sex större arbeten pågår för tillfället, enligt Erik Piuva, varav några är reparationen av Islandsbron, hotellbygget vid Stationsgatan och ledningsdragning på Hellbygatan i Luthagen. När det gäller asfalteringar kommer ett fyrtiotal genomföras under våren. Men Erik Piuva tycker ändå inte att antalet arbeten i år sticker ut särskilt mycket.

– Det är ganska kaotiskt andra år också.