Oklart läge för svårt sjuka

Till hösten är det oklart vem som kommer att ta hand om de svårt sjuka patienter i norra Heby kommun som vill få möjlighet att spendera sin sista tid hemma i stället för på sjukhus.

Geriatriken på Akademiska sjukhuset har haft ansvaret på prov i ungefär ett år, utan att ha fått några extra resurser till det. Nu säger verksamhetschefen Meta Falkeborn att det inte går längre eftersom det går ut över deras andra verksamheter.

– Vi har inte fått några resurser för det här året. Vi har gjort det med de resurser vi har för annat så att vi känner att vi kan inte fortsätta på det här sättet, säger hon.

Geriatriken i Uppsala tog över den här verksamheten i norra Heby kommun på prov för att se hur mycket resurser som krävs. Men efter ett år har de fortfarande inte fått någon ersättning från landstinget.

Men Niklas Rommel, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget, säger att det är möjligt att geritriken kan få ersättning retroaktivt:

– Ja, om det är väldigt stora kostnader man har fått för det här så är det väl okej att vi går in med ersättning, men det är det vi håller på att titta på nu då.

Vad ska ni göra nu då, vad händer med patienterna till hösten?

– Ja, vi måste ju lösa frågan naturligtvis. Det måste ju finnas någon förvaltning eller verksamhet som har ansvar för det här i höst också inom Landstinget.

Det kommer inte bli så att patienterna blir utan den här vården?

– Nej då, nej så blir det inte.

Meta Falkeborn poängterar att problemet inte bara gäller pengar eftersom det är brist på geriatriker som kan arbeta med den här typen av vård:

– Det här är lite svårare än att bara säga att man kan ta det om man får resurserna, alltså de finansiella resurserna. Det måste vara ett folk till också. Jag hoppas ju förstås att det ska lösa sig. Det måste vi alla hoppas, säger Meta Falkeborn på geriatriken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.