Uppsalatjuv fick fängelse

En 34-årig man från Uppsala döms till 1 år och 3 månader i fängelse för miljonstölden i en uraffär i centrala Kalmar förra året. Polisen lyckades stoppa mannens bil på väg mot Växjö med hjälp av en spikmatta. Han hade då kastat ut klockor som poliserna lyckades få syn på.

Mannen har erkänt att han krossade fönsterrutor till affären och tog 38 märkesklockor som var värda över en miljon. 34-åringen är tidigare känd av polisen och finns med elva gånger i belastningsregistret. Han är fast i spelmissbruk och har tidigare dömts för narkotikabrott, stölder och vapenbrott.

Stölden gav klockaffärens ekonomi en törn eftersom de tappade i försäljning under nästan tre månaders tid innan nya varor hunnit komma in. De flesta av de stulna klockorna kunde lämnas tillbaka till butiken efter stölden men var i dåligt skick. På flera klockor fanns så allvarliga skador att de inte kunde säljas. Två klockor hittades aldrig.

Den dömde mannen berättade för domstolen hur han lånat en bil för att köra söderut för att stjäla väskor. Han spanade på några butiker i Västervik och Norrköping innan han hittade en lämplig butik i Kalmar. Mannen bytte registreringsskylten på bilen och slog sig in i den väskaffär som ligger vägg i vägg med uraffären. Först då märkte han att det fanns fina klockor i grannbutiken och tog sig in där i stället. Med hjälp av en yxa tog han sig in och rafsade åt sig ett antal klockor.

Polisen jagade 34-åringen i riktning mot Växjö. En av polispatrullerna upptäckte under jakten hur det glimmade till vid vägkanten. De stannade polisbilen och upptäckte att tjuven kastat ut klockor från sin bil. Efter den långa biljakten lyckades poliserna få stopp på mannens bil med en spikmatta.