den uppländska fotbollen

Bättre tränare behövs

2:13 min

Ett skäl till att Uppland får fram så få duktiga fotbollsspelare är att tränarna i klubbarna ofta inte håller tillräckligt hög klass. Det var flera av debattörerna ense om i den debatt om den uppländska fotbollen som P4 Uppland arrangerade i går kväll. En av dom var tidigare Siriusspelaren Einar Brekkan som också är en av initiativtagarna till Sirius ungdomsakademi.

– Vi pratar ju om hur vi ska få elitfotboll. För mig är det ganska klart vad som saknas. Vi behöver öka kvalitén på utbildningen redan från när man börjar spela fotboll. Anledningen till att jag startade akademin är att de spelare som tidigare kommit fram vid elitsatsningen vid 16 års ålder, har varit för dåliga. De har inte varit utbildade nog för att kunna ta steget upp och spela i våra a-lag, sade Einar Brekkan.

En viktig faktor för att få fram fler bra fotbollsspelare i Uppland är att höja kvalitén på tränarna i fotbollsklubbarna ända från de yngsta pojk- och flicklagen. Det var många överens om i debatten i går kväll i Stenhagens bildnings- och kulturcentrum i Uppsala. Det krävs alltså en stor utbildningsinsats för fotbollstränarna av lag med spelare i alla åldrar, och en sån insats är på gång i Uppland, sa Einar Brekkan.

Fotbollstränarna fick också kritik för att ofta i praktiken motarbeta de egna talangerna när de börjar nå a-lagsnivå, det gäller både i Uppland och Sverige som helhet, menade ordföranden för Gamla Uppsala SK:s herrar Kenneth Ågren:

– Blir man uppflyttad i sin egen förening så får man en halvlek. Gör man ett misstag så byter man ut dem. Men spelare som köpts in kan springa omkring en hel säsong utan att uträtta nånting, men de får stanna kvar på planen.

Så det finns en viss feghet i klubbarna alltså? frågade debattledaren Janne Blomqvist.

– Ja, det tycker jag, sa Kenneth Ågren.

Annars handlade debatten förstås en hel del om pengar. Uppsalaföretaget Q-Meds tidigare huvudägare Bengt Ågerup har ju startat Upplands spelarutveckling AB där han samarbetar med Sirius för att hjälpa fram unga talanger. Men Bengt Ågerup kommer inte att strö pengar över Sirius, förklarade han:

– Pengar utan motprestation är tiggeri. Det gäller även nystartade företag. Får de för mycket pengar för tidigt så blir det ett dåligt företag, för då lär de sig att tigga och inte att förtjäna sina resurser, sa Bengt Ågerup.

Och när det gäller pengar kunde man i går kväll ännu en gång notera att Uppsalapolitikerna helt har svängt i sin syn på elitidrotten. Det är numera en självklarhet att kommunen ska vara med och satsa på elitidrotten. Cecilia Forss, kommunalråd för Moderaterna:

– Det har med tillväxten i kommunen att göra, att göra Uppsala till en attraktiv kommun, sa Cecilia Forss.

Och Socialdemokraternas Erik Pelling hade en liknande uppfattning:

– Det här handlar ju inte minst om att sätta Uppsala på kartan, sa Erik Pelling.