uppsala

Förskingrade nära en miljon

1:38 min

En 64-årig god man har erkänt att han förskingrade nära en miljon kronor från fem av sina klienter i Uppsala. Nu har han dömts till två år och fyra månaders fängelse för grov förskingring. Erik Ahlbom tog över som god man för den av huvudmännen som drabbats hårdast. Närmare 600 000 kronor fördes över från kvinnans konto på knappt två år.

– Hon är en väldigt ensam människa och har faktiskt väldigt stort behov av sina pengar. Att hon blev av med så mycket pengar som hon blev gör att jag tror att hon tappade förtroendet för sina medmänniskor. Hon är väldigt besviken och återkommer till det var och varannan dag vi pratas vid, säger han.

Tiotusentals kronor åt gången tog 64-åringen från den här kvinnans konto.

Det var en observant banktjänsteman i Uppsala som fattade misstanke mot 64-åringen å slog larm.

Då hade gode mannen under två års tid fört över sammanlagt närmare en miljon kronor från sina olika huvudmäns konton - till sitt eget.

64-åringen har erkänt å hävdar att pengarna gått till att finansiera hans spelmissbruk av bland annat spel på internet. Han säger att tanken hela tiden varit att låna pengarna å betala tillbaka dem.

Nu har han betalat tillbaka runt en halv miljon.

Förutom till fängelse döms han också att betala tillbaka drygt 220 000 kronor till tre av de drabbade.

Erik Ahlbom som varit god man i 18 år - tycker straffet är rättvist. Han menar att såna här härvor påverkar förtroendet för alla Uppsalas runt tusen gode män - varav de allra flesta sköter sig bra:

– Vi får ju en släng av sleven vi också. Hur man motverkar sådant här är bland annat att Överförmyndarnämnen måste vara noga med vilka man utser till gode män och förvaltare och att god man och förvaltarföreningen jobbar för att utbilda oss gode män och förvaltare så att vi blir mer kompetenta.