Asfaltsläggare kan bli avhysta

0:41 min

Det stora ekipaget med så kallade asfaltsläggare som har slagit sig ned precis vid Brunnbybadet i Knivsta. rikserar att bli avhysta om de inte själva lämnar platsen, det säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

- Det här är ingen campingplats, det är en badplats. Så länge man är inom kommunen är det de lokala campingplatserna som gäller, säger Nordström.

En av de som flera gånger blivit erbjuden tjänster av asfaltläggarna är en villaägare i Alsike 

- De påstod att de kunde lämna garanti över åtta år och då är det ju frågan vem man ska vända sig till om det går åt skogen när det bara är här på sommaren.

Det är inte olagligt att komma hit och sälja tjänster så länge man håller sig till de regler och lagar som finns men Christer Nordström säger att de har flera dåliga erfarenheter av den här typen av kringresande säsongsarbetare.

- Det är ett bekymmer för oss för vi vet att det är alldeles för många som blir lurade. De här ärendena är det nästan omöjligt för polisen att utreda för de befinner sig här tillfälligt sen åker de härifrån

Husvagnsekipagen blev i tisdags avhysta från Kista där de stod olovlig på en stor parkering. Enligt information från bland annat trafikanter som ringde till Sveriges Radios trafikredaktion mer eller mindre tvingades asfaltläggarna ut ur Stockholms län då det stod poliser vid avfarterna på E4:an-norrut fram till länsgränsen under tisdagens avhysning.

Vice ordförande i Knivsta kommunstyrelse och företrädare för det lokala partiet Knivsta.nu, Lennart Lundberg, är kritisk till att polisen bara flyttar problemet.

- Jag tycker det är konstigt om man bara flyttar problemet till andra sidan länsgränsen, det känns lite konstigt som företrädare för Knivsta kommun. Att man bara flyttar det till Uppsala län och första bästa avfart.

 Det här är inget som närpolisen i Kista, Jörgen Karlsson, känner till.

- Det jag kan tänka mig är att det förmodligen funnits poliser vid den första påfarten upp till E4:an, men det är ju för att anvisa vägen.

Han menar att de helt enkelt anvisade dem norrut då trafiken söderut stod still i morgonrusningen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att besöka husvagnslägret för att få höra deras version. Det finns ingen statistik på hur många avhysningar av det här slaget som sker i Sverige, men Jörgen Karlsson menar att de ökat i Kista i alla fall. Och att avhysa dessa människor är inget han tycker om att göra.

- Det är ju jättetråkigt för dem, och det tillhör ju inte det som vi helst gör.

Och han menar att polisen inte kan göra särskilt mycket åt fenomenet i ett längre perspektiv.

- Så att så länge de kan hitta kunder som vill ha stenbelagda uppfarter och nybyggda carportar