Knivsta

Lämnar sotskadad lägenhet på grund av hälsorisk

2:23 min

Det kan vara hälsofarligt för knivstabon Carina Jaderius att fortsätta bo kvar hemma, det menar kommunen efter en inspektion. Sedan i vintras täcker ett lager av sot stora delar av hennes lägenhet, men hyresvärden Riflex har inte gjort något utan skyllt på att hon eldat för mycket värmeljus. Men det tror inte kommunens bedömare på. Känner du igen dig, har du haft problem med din hyresvärd? Kommentera här!

– Orsak  till skada beror på att hyresgästen har mängder med ljus, värmeljus i lägenheten, jamen har de varit här, har de sett det?

Carina Jaderius har tillsammans med sin son bott på Forsbyvägen i Knivsta i 2,5 år. I vintras hon när städade bort julsakerna upptäckte hon ett lager av sot på flera väggar och fönster i lägenheten.

– Jaa ytterväggarna är randiga så man kan se var gipsskivorna är skruvade.

Carina anmälde det hela till fastighetsskötaren Riflex som efter en inspektion menade orsaken var för mycket värmeljus, men det tror inte kommunen

– Vi tror ju inte på att värmeljus är huvudorsaken till det här problemet. Johan Rydén är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Knivsta kommun och han blev inkopplad efter att Riflex inte gjorde något.

– Man kan se att partiklarna har satt sig i lodräta linjer längs med väggarna, säger Johan Rydén.

Kommunens inspektion visar att det är fel på ventilationen så att det inte kommer tillräckligt mycket luft utifrån, men exakt vad som är orsaken har inte heller kommunen hittat.  Däremot gör de bedömningen att det kan vara hälsofarligt att bo där.

– Det kliar i näsan, det är mycket huvudvärk och sådan saker, säger Carina.

Hon och hennes son har nu flyttat hem till en kompis, och hon känner sig illa behandlad av Riflex, överkörd och utpekad.

– De har inte gjort nåt fel utan det är jag. Jag har klagat, man ska vara tyst och betala hyran ungefär, säger Carina.

Samma dag som jag träffar Carina och inspektören Johan Rydén från kommunen dyker plötsligt Riflex VD Martin Hagman också upp. Det är första gången han är i lägenheten sen Carina anmälde det hela.

--  Vi ska göra utredning och se var soten är ifrån.

De gånger de varit om liknande sådana här sotskador har det berott på att hyresgästen eldat för mycket värmeljus menar han.

Hur kommer det sig att det tagit så lång tid innan ni gjort något?

– Det kan jag inte svara på. Våra killar har varit och tittat och jag vet inte om det var så här mycket sot förut, men de har tyckt att det inte var så allvarligt.

Men det har ju uppenbarligen varit det för Carinas del i alla fall, är det rimligt att det ska dröja så lång tid?

– Det är tråkigt att det har gjort det men nu får vi jobba så fort som möjligt och utreda och se var det kommer ifrån, säger Martin Hagman.