Många politiker hoppar av

Nu har halva tiden gått av den här mandatperioden. På den tiden är det många politiker som hoppat av sina uppdrag. I Håbo har var mer än var tionde fullmäktigeledamot hoppat av.

Vanligast är att unga politiker lämnar sina uppdrag. Zarah Lifvendahl är en av Uppsala läns unga politiker som hoppat av sina politiska uppdrag för landstinget:

-Jag tror att många som hoppar av tycker att det går lite för sakta. De har nog lite andra förväntningar och vill att de ska hända mer.

Miljöpartisten Zarah Lifvendahl satt efter valet både i Knivstas kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Men i landstinget tyckte hon att det var svårt att komma in i arbetet som ny och ung. Bland annat eftersom väldigt många andra hade varit med väldigt länge och refererade till vad som hände på 70- och 80-talet.

I halvtid efter valet för två år sedan så är det inte bara Zarah Lifvendahl utan var tjugonde fullmäktigepolitiker som hoppat av sitt uppdrag i Uppsala län. Fast det är färre än riksgenomsnittet, enligt siffror från Valmyndigheten

Flest avhopp i vårt län har vi i Håbo, där mer än var tionde fullmäktigeledamot avbrutit sina uppdrag innan mandatperioden löpt ut.

Flest är avhoppen bland unga politiker. Agneta Hägglund, finanskommunalråd i Håbo tror att det beror på att unga flyttar mer än de äldre.

Men samtidigt så menar Zarah Lifvendahl att det också kan vara svårt för en yngre nykomling att ta sig in i det politiska arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".