uppsala

Takarbete utan livlina stoppat

1:47 min

Högt uppe på Svavagallerians tak i centrala Uppsala pågår tvätt- och måleriarbeten. De som utför arbetena tummar på säkerheten och struntar ibland att koppla sig till säkerhetslinor, vilket innebär risker både för dom själva och allmänheten. Men nu har arbetet stoppats tillsvidare.

Vasakronan, som äger kvarteret, ser allvarligt på saken. 

– Vi ställer ju krav på våra entreprenörer och sen gör vi stickprov. Det tar det högst allvarligt, säger regionchefen Jonas Bjuggren.

Arbetare som både gått och krypit på Svavagallerians sluttande tak - det har varit vyn för flera av dom som bor arbetar i grannkvarteren den senaste tiden, däribland vi på Upplandsnytt som huserar i radiohuset tvärs tvärs över gatan.

Säkerhetslinorna har bara använts ibland. Detta trots att taket i många fall sluttar brant mot kanterna på alltemellan fyra och sju våningars höjd.

Just nu är det högsäsong för olika typer av takarbeten. Och att det tummas på säkerheten är vanligt.

Gång på annan har takarbetarna struntat i säkerhetslinorna och krypit och gått med vattenslangar och målarutrustning på det sluttande plåttaket alldeles intill stupande kanterna.

Säkerhetslinorna har bara använts ibland, ofta ligger dom lite hursomhelst och är alldeles för långa. Dom skulle sannolikt inte göra så stor nytta om någon av arbetarna skulle ramla över kanten.

För Jonas Bjuggren på Vasakronan är säkerhetsslarvet inte helt obekant.

– Vi hade stickprovskontroller så sent som igår när vi såg brister och påtalade dem. Vi är ytterst förvånade över att på påringning idag.

Det här handlar ju inte bara om arbetarnas säkerhet. Om någon ramlar ner så kan ju någon på gatan skadas. Hur ser ni på det?

– Det är inte acceptabelt.

Kan den här entreprenören fortsätta?

– Det återstår att se. Vi träffar dem i morgon och det mötet får visa hur vi går vidare.

Arbetsmiljöverket har i dag fått se bilder på takarbetet och arbetsmiljöinspektör Lars Ekström säger att säkerheten ser bristande ut.

– Spontant så ser det ju inte bra ut.

Vad säger lagen?

– Om du jobbar på en höjd över två meter så är det obligatoriskt med fallskydd. I första hand ska man alltid ha fasta fallskydd och om inte det går så är minimikravet ett personligt fallskydd, en sele och kopplad lina.

– Fall är ju en av de största orsakerna till svåra skador och dödsfall.

City plåt och byggteknik heter bolaget som utfört takentrepenaden på Svava.

Vd:n Oke Saarenpää försäkrar att säkerheten är god, både vad det gäller rutiner och utrustning.

Han ställer sig frågande till kritiken och tycker att det är konstigt att hans medarbetare skulle ha slarvat med säkerheten. Han har därför inlett en egen utredning.

– Det är klart att jag ser allvarligt på det där. Jag slarvar ingenting och har allt ansvar för det här. Jag kan inte vara där hela tiden eftersom jag har andra ställen också men de har ju svurit ed på att de ska använda livlina.

På tisdag ska Vasakronan och entrepenören mötas för att diskuteras om och i så fall hur takarbetet ska fortsätta.