AKADEMISKA RODDEN

Universiteten gör upp

1:51 min

Äran står åter på spel i Fyrisåns vatten i Uppsala. Stans två universitet, SLU och Uppsala universitet, gör upp i traditionella Akademiska Rodden.

Adam Wycichowski från Stockholm spanar efter sin dotter Marta som ror i ett av de många lagen.

– Nu ser jag att de kommer fram till starten. Jag är lite nervös, och jag ska dessutom filma. Jag vet inte om jag klarar det här, säger han.

Solen tittar fram då och då vid Fyrisån, men det blåser ordentligt. Det ros hela dagen fram till finalen vid 14.30-tiden, då det är dags för final mellan Uppsala universitets och Sveriges lantbruksuniversitets bästa lag. Sträckan är 300 meter lång och går mellan Haglunds bro och S:t Olofsbron. Vi träffade lagledare Åke Johansson, som tävlar för Uppsala universitet i laget UU-båt.

– Nu börjar vi komma igång, vi behöver få igång värmen lite. Därför hoppar vi lite, upp och ned. Vi har laddat med mycket kolhydrater, då behöver man inte träna, tänker vi, sade Åke Johansson strax före start.

Vilka är de mest kritiska momenten under rodden?

– Starten är viktig. Man får inte ta ut sig för mycket där. Kommer man iväg lugnt så man får upp farten i båten, sen ska det nog ordna sig. Vi går för guld. Vi tog brons för några år sedan och silver ifjol, så det är guld som gäller, avslutar Åke Johansson.