ÖSTERBYBRUK

Minister fick se förfallet

1:54 min

Den unika bruksmiljön i Österbybruk är under långsamt förfall. I dag bjöd Bruno Liljeforsstiftelsen dit kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth med förhoppningen att staten ska ta över ägandet.

På sent 1700-tal var Österbybruks herrgård en sprillans ny boning signerad av arkitekterna Elias Kessler och Erich Palmstedt.

Efter att ha bebotts av familjerna Grill, Tamm och Liljefors och varit en turistmagnet i många år så börjar åldern ta ut sin rätt. Det gäller också flera andra fastigheter i bruksområdet som har ännu fler år på nacken.

Underhållet är alltså eftersatt och Bruno Liljefors stiftelse, som äger och förvaltar, har inte längre tillräckligt med pengar för att hålla anläggningen i skick. Reparationslistan är lång, berättar Eva Wrede som arbetar för stiftelsen.

– Ett praktexempel är en mur som är väldigt väsentlig för orangeriträdgården. Där håller det på att vittra sönder av väder och vind. Vi har också en del fasadproblem uppe i själva herrgården. Miljön är viktig, den är en av de viktigaste delarna av Sveriges industriarv och kulturarv. Här kan man se hur folk levde från 1600-talet och framåt, hur en bruksmiljö var samlad, säger Eva Wrede.

I går lotsade hon runt kulturministern, landshövdingen och politiker från både kommun och riksdag i den gamla bruksmiljön. En av dem var centerpartisten Jacob Spangenberg, kommunalråd i Östhammar.

– Vi vill ju att staten ska ta ett ansvar ekonomiskt. Jag skulle helst se att staten tar över ägandet, på samma sätt som man gjort i Lövstabruk, säger han.

– Att vårda kulturarvet, som vi tycker är viktigt, kostar mycket pengar. Nu är det en förhoppning att Statens fastighetsverk ska vilja ta sig an detta stora område. Jag vet inte hur de ställer sig till det, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).