Hartwig vill ha ökat stöd till nya politiker

Förutsättningarna för att engagera sig politiskt måste förändras, och nya politiker behöver få mer stöd. Det säger Uppsalas socialdemokratiska kommunalråd Lena Hartwig.

På måndagsmorgonen kunde Upplandsnytt berätta att var tjugonde fullmäktigepolitiker i länet hoppat av sitt uppdrag bara två år efter förra valet. Det visar siffror från Valmyndigheten. Bland de unga är avhoppen störst: av de politiker som är under 37 år har var sjätte lämnat sitt uppdrag.

För socialdemokraterna i Uppsala kommun är det 3 av de 27 ledamöterna i fullmäktige som hoppat av hittills - alla tre unga kvinnor - och även om åtminstone två avhopp beror på att de flyttat så menar socialdemokraten Lena Hartwig att partierna kan bli bättre på att rekrytera och ta hand om nya.

Inom hennes eget parti får nya politiker en mentor - men Lena Hartwig tror också att man måste tänka över hur mycket politiker får betalt och vilken tid möten läggs. Kanske måste man också överväga att ge mer utbildning till dem som engagerar sig.

Kontakta reportern lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".