Fler lämnar BB tidigt

Fler och fler nyblivna föräldrar i Uppsala län väljer att åka hem från BB mindre än tre dygn efter förlossningen. Det märker personalen på verksamheten ”BB på väg” som ansvarar för just de familjerna.

Elisabeth Oldgren, som är barnmorska där, ser samma tendens under storhelger och ledigheter.

- Sommartid, jul, nyår påsk, då väljer folk att gå hem.

Det här tror Elisabeth Oldgren beror på att man både kan och vill umgås med familjen extra mycket under dom perioderna. Men att familjerna åker hem tidigt på sommaren kan också bero på att bb-avdelningen inte kan garantera att också papporna får sova kvar.

Med tidig hemgång menas hemgång mindre än 72 timmar efter förlossningen. Det sker främst i dom fall då förlossningen varit komplikationsfri. BB på väg hjälper då föräldrarna via telefon och hembesök under dagtid.

Åsa Larsson som får besök av BB på väg i dag tycker att det är skönt att komma hem fort.

- Så länge man känner att man har lite koll, att man är utvilad och så, så är det en enorm lättnad att komma hem tidigt. 

Förutom toppar under ledigheter har Elisabeth Oldgren också märkt en generell ökning av antalet föräldrar som åker hem tidigt. Men sen verksamheten BB på väg startade 1990- har den också kritiserats för att främst vara en besparingsåtgärd. Men det håller inte Elisabeth oldgren med om.

- Det är ju inte ett självändämål att få hem många mammor för att spara pengar, det stora skälet är ju att föräldrar och barn mår väldigt bra hemma.

Kontakta reportern:

helena.sannemaln@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista