Gas kan ledas genom Uppland

1:26 min

En gasledning genom Uppland och östra mellansverige skulle vara det effektivaste sättet att bygga ut distributionen av fordonsgas. Det menar det regionala projektet Biogas Öst i en ny studie. Jonas Forsberg, som är projektledare för Biogas Öst ser många fördelar med att transportera gasen i ledning istället för lastbil.

- Koldioxidmässigt är ledningar alltid det bästa eftersom man får bort vägtransporterna. Även energimässigt är det bättre med ledning.

Efterfrågan på biogas som fordonsbränsle i östra Mellansverige växer kraftigt. Enligt Biogas öst går hanteringen av fordonsgas alltmer från ett lokalt till ett regionalt sammanhang.

I en studie har de nu jämfört olika distributionstekniker i förhållande till kostnad, energieffektivitet å klimat- och miljöpåverkan. Resultatet visar att en gasledning i regionen är det klimat- och miljövänligaste alternativet, men än så länge inte det mest kostnadseffektiva...

- Man måste ha stora volymer för att det ska bli lönsamt och vettigt, säger Jonas Forsberg.

När biogasproduktionen kommer vara så pass stor att gaslening också blir det mest kostnadseffektiva alternativet tror Jonas Forsberg, ligger långt fram i tiden.

- Det ligger många år bort, säkert tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista