Uppsala

"Friskolor skapar segregation"

"Det är socioekonomiskt och etniskt segregerande"
2:10 min

Skolan var i fokus på kommunfullmäktige i Uppsala igår. Det var socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet som hade begärt en särskild debatt om skolan och det kom att handla mycket om segregation.

Socialdemokraten Bengt Sandblad menar att problemet ligger i friskolesystemet.

– Ni vill att det fria valet ska fungera utjämnande men det fungera inte så i samhället, det fungerar socioekonomiskt och etniskt segregerande. Punkt! säger Bengt Sandblad (S)

Folkpartistiska kommunalrådet Mohammad Hassan har en annan åsikt, han säger att chansen att välja skola kan motverka bostadssegregationen.

– Bostadssegregationen fanns innan vi kom till makten, idag finns det möjlighet att av egen kraft välja den skola man vill gå på.

En stor del av gårdagens kommunfullmäktige ägnades åt debatten om skolan. Oppositionen ville innan debatten att man skulle fokusera på fyra punkter: segregering, decentralisering, differentiering och individualisering.

Politikerna avhandlade många ämnen, det talades om lärartäthet, kunskapslyft, högre lärarlöner och huruvida skolan ska vara en statlig eller kommunal angelägenhet.

Men det var segregationen i skolan som talare efter talare återkom till.

– Då är frågan vilka som väljer och vad väljer de, väljer de till eller väljer bort, frågar Lisa Skiöld (V)

Skolan är snarare ett offer och inte orsak till uppdelningen menar Anne Lennartsson (C) och socialdemokraten Carl Lindberg efterfrågar den norska modellen i Sverige, där får privata skolor inte gå i vinst.

Att man inte ska låta barn och föräldrar välja skola själva är obegripligt säger Ulla Johansson (KD)

– Ett effektivt sätt att låsa in eleverna i det bostadsområde där de bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".