Övertidsstopp ska förhindra underskott för polisen

Övertidsstopp för Uppsalapolisen under hösten, ser ut att bli verklighet eftersom polisen annars riskerar ett stort ekonomiskt underskott. En orsak är att polisen fått arbeta mycket övertid med stora utredningar som som Knutbymordet under våren.

Knutbyutredningen, skotten i Bälinge, gängkriget som kulminerade i mordet i Gränby, kvinnan som misstänktes ha misshandlat två pojkar och deras mamma. Många grova brott har hittills i år krävt stora insatser från Uppsalapolisen. Det är en orsak till att polisen inte lyckats få ner övertidsarbetet så mycket som de behövt för att klara budgeten när de samtidigt anställt fler poliser, något de fått i uppdrag från rikspolisstyrelsen att göra.

Det här gör nu att Uppsalapolisen efter flera års positiva ekonomiska resultat ser ut att gå mot ett stort underskott. Den senaste prognosen pekar mot minus elva och en halv miljon kronor och det kan få stora konsekvenser för arbetet i höst, säger länspolismästare Göran Lindberg.

Det här innebär enligt Göran Lindberg att polisen måste planera arbetet bättre så att det inte går åt så mycket övertid och han hoppas få ner underskottet till hälften, men han tror inte att upplänningarna kommer att märka av övertidsstoppet så mycket. Där det kan bli skillnad är till exempel larm som inte är akuta. Den som upptäcker att den haft inbrott i sommarstugan kan exempelvis få vänta längre innan polisen kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".