Stora skillnader i lunchkostnad mellan olika dagligverkamheter

Kostnaden för lunch på daglig verksamhet för funktionshindrade i Uppsala varierar kraftigt mellan olika verksamheter.

Mona Gröning från Knivsta är mamma och god man till funktionshindrade Martina som går på dagverksamhet i Uppsala. Hon föreslår ett maxbelopp i nivå med äldreomsorgens - där en lunch får kosta max 42 kr.

- Det handlar om individer som inte har någon egen inkomst utan lever på pension eller aktivitetsersättning, säger Mona Gröning.

Martina Gröning går på Brukets dagverksamhet i Uppsala. Hon stannade kvar där Knivsta blev egen kommun eftersom hon varit där länge och har svårt för att lära känna nya människor. På Bruket kostar lunchen 47 kronor. Men det kan vara både billigare och dyrare på andra ställen. Anledningen är att varje verksamhet själv väljer varifrån maten ska köpas - eller om man väjer att laga maten själv.

Tidigare kvittades Martinas lunchkostnaden mot en habiliteringsersättning på 39 kr per dag men sedan i år sköts ersättning och lunchfakturering separat. Och Martinas mamma, Mona Gröning, är kritisk till kostnadskillnaderrna som har uppstått eftersom det handlar om människor som inte kan påverka sin situation:

- Det här handlar också om individer som inte själva har möjlighet att välja var de vill gå och äta, som vi andra, säger Mona Gröning.

Mona Gröning vill att kommunen ska ta beslut om en maxavgift i nivå med äldreomsorgens men Ulrik Wärnsberg, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun, säger att det är svårt att se över frågan nu för 2005 års budget är redan klar och ansvaret för frågan kommer att gå över till Nämnden för vuxna med funktionshinder. Han tycker dock samtidigt att det är rimligt med en mer enhetlig kostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista