Uppsala

Debatt om privatisering av sjukvård

12 min

Inte bara de rödgröna partierna, utan även Läkarfacket ställer sig kritiskt till att landstingsledningen i Uppsala vill privatisera delar av verksamheten på Akademiska sjukhuset. 

Under eftermiddagen debatterade socialdemokraternas landstingsråd, Börje Wennberg, med Anna-karin Klomp, Kristdemokratiskt landstingsråd och då lät det bland annat så här:

– Det är god tillgänglighet och det är god kvalitet. Det finns alltså inget annat skäl än att man har privatisering som ett mål i sig, säger Börje Wennberg.

– Men det är ju inte nödvändigt att all vård ska göras på akademiska sjukhuset. Det finns inget som säger att det är bättre för patienten, att all vård görs inom några kvadratmeter inom Uppsala, svarar Anna-Karin Klomp.

– Det har inte jag sagt heller, men jag tycker att det är mycket bättre att vi har upphandlingar, säger Börje Wennberg.

– Men vi kommer ju att utöka det här och vårt fokus är att ge patienterna valfrihet, säger Anna-Karin Klomp.

Men Börje Wennberg menar att det inte är något bra förslag.

– Marknaden är en bra tjänare, men det är en usel herre. Landstinget måste hela tiden vara den som håller i de här delarna. Sedan finns det en väldigt stor risk i att slå sönder vårdkedjan också.

– Jag tycker att i så stor del som möjligt ska patienterna vara vårdens herre, inte vi politiker och att det skulle rasera vårdkedjan, det är bara skrämselpropaganda, säger Anna-Karin Klomp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista