Polisen bättre på att ta knarklangare

Polisen i Uppsala län har blivit bättre på att få fast knarklangare och knarkmissbrukare. Antalet personer som anhållits till följd av tillslag från polisens gatulangningsgrupp har nästan fördubblats under det första halvåret i år.

Ökningen beror bland annat på att man blivit bättre på att hitta knarket vid polistillslagen, säger gatulangningsgruppens chef Olle Jarstad.

- Vi har utvecklat metoderna att söka efter narkotika vid husrannasakningarna och med hjälp av de specialiserade narkotikahundar vi har så har vi kunnat få mycket goda resultat under första halvåret i år.

Olle Jarstad menar att knarket i länet ökar år för år, men att också polisen blir allt bättre på att stoppa och störa knarkare i deras hantering.

Gatulangningsgruppen står för ungefär hälften av polisens knarkbekämpning i länet och har också fått mer resurser på senare år och fördubblat sin personalstyrka.

Gruppen arbetar med ganska kort spaning, någon dag eller högst någon vecka och slår till snabbt. Inne i bostäder, ute i parker eller på krogar.

Hasch, amfetamin och ecstasy är fortfarande bland de vanligaste preparaten och det är inte bara missbrukarna som blir fler utan också de som säljer knark, säger Olle Jarstad.

- Det är fler som säljer och det har gått ner i åldrarna. Vi har tagit artonåringar som säljer ganska stora mängder narkotika.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista