Kommunen kritiseras efter problem vid skolbygge

Bygget av Ulleråkers skola i Uppsala har kantats av problem. Företag som varit inblandade i bygget har gått i konkurs under tiden, andra har helt eller delvis lämnat projektet efter att de inte fått betalt och vid en konflikt har polis till och med kallats till bygget. Hans Olsson, ordförande för Byggnads i Uppsala, tycker att kommunen misskött kontrollen av bygget:

- Vi har inte haft så här mycket oreda på en entreprenad på länge, inte ens i närheten av det här, säger Hans Olsson.

Den som sköter bygget av skolan är bolaget Bellwater, som Uppsala kommun handlat upp. Bellwater har inga anställda byggjobbare, utan de har i sin tur handlat upp en mängd andra bolag som sköter det praktiska jobbet och en del av dem har också lejt in bolag under sig.

Under tiden som bygget pågått har det uppstått problem med flera av de här många inblandade bolagen. Bolaget Kartverkstan, har till exempel dragit sig ur delar av jobbet och vägrar att lämna ifrån sig sina ritnignar över va-ledningarna eftersom de inte fått betalt av det bolag som lejt in dem.

Ett annat bolag, ABT Transport, som också hoppat av för att de inte fick betalt av den de levererat grus till har till och med varit där och grävt upp grus igen. Det gjorde att den huvudansvariga för bygget, Bellwater, kallade dit polisen, men Bellwater och ABT har nu kommit överens om att ABT fick hämta gruset.

Fackförbundet Byggnads menar att ett annat problem är att det finns så många inblandade bolag och att vissa lånat personal av andra så att en del facket pratat med inte vetat vem de varit anställda av.

Dessutom har minst två bolag som varit inblandade i bygget gått i konkurs under tiden.

Hans Olsson på Byggnads tror att många av problemen hade kunnat undvikas om Uppsala kommun bara hade kontrollerat alla bolag hos bland annat skattemyndigheten i förväg och under bygget, för att till exempel se om de har skulder.

Men kommunen har inte kontrollerat alla bolag, bara Bellwater och ett till. Projektledaren Christer Eklind säger att han inte känt till alla problem som varit på bygget och att det varit Bellwater som haft i uppdrag att kontrollera bolagen, kommunen har inte begärt att själv få se uppgifterna.

Christer Eklind säger att de nu ska ändra sina rutiner:

- Det kommer vi naturligtvis att göra i det här bygget, och i andra byggen också.

- Varför har ni inte gjort det tidigare?

- Vi har inte ansett att det behövts, ansvaret har ju legat på Bellwater. Men vi borde ha gjort det själva, säger Christer Eklind.

Kontakta reportern:

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista