Niorna firade sin avslutning i skolans matsal på Västra Stenhagenskolan i dag. Foto: Elsa Persson/SR Uppland

Fick inte sjunga nationalsången

"Det har inte varit en tradition hos oss"
1:45 min

I dag var det skolavslutning för många av eleverna i länet - en avslutning som delvis präglats av debatt kring var och hur ceremonin ska ske. En fråga som ibland dyker upp handlar om att sjunga nationalsången, något som i många skolor inte varit tradition. Västra Stenhagenskolan i Uppsala är en av dem, men i år ville några elever i nian ville sjunga Du gamla du fria. Men det fick de inte för skolledningen.

Philip var en av dem som tycker att det är viktigt att sjunga nationalsången på avslutningen.

– Det är liksom skolavslutning, och det är en fin låt. Det passar bra ihop, tycker jag, säger Philip.

Det var för några dagar sedan som Philip och en kompis till honom kom med förslaget till vice-rektorn, men enligt dem pratade hon bort frågan. Nu bestämde Philip och Emma i klassen istället att de skulle försöka framföra låten som ett hemligt framträdande bara deras klass. Men när rektor Ingela Pettersson igår fick veta vad det handlade om blev det till slut nej, säger Emma:

– Hon sade att det kunde vara stötande, och sedan försvann hon väldigt fort från rummet. Sedan när jag pratade med henne senare var hennes nya argument att det inte var någon tradition sedan tidigare, och den sjöng man bara på nationaldagen, säger Emma.

Men det här stämmer inte enligt rektorn, och hon har aldrig sagt något om att sången skulle kunna vara stötande. Programmet för skolavslutningen var spikat och upptryckt på papper, och hennes nej hade inget med låtvalet att göra, utan berodde på att ungdomarna var ute för sent med sin fråga:

– Vi försöker bygga upp egna traditioner här ute, och att sjunga nationalsången har inte varit en hos oss tradition tidigare. Om det ska bli en tradition vill jag att det ska vara underbyggd ordentligt, och att vi har funderat på vilket sätt vi ska använda den, säger Ingela Pettersson.

Hade det spelat någon roll om det varit en annan sång de föreslagit?

– Nej. Planeringen var gjord.

Emma och Philip säger att det de reagerat mest mot är det de uppfattar som otydlighet från rektorernas sida

– De pratade ju bort ju just den frågan när vi frågade, tycker du att det är rasistiskt? Att de pratade bort just den frågan, det var det som gjorde mig irriterad. Om de hade sagt "emma, det är ingen tradition" då hade jag sagt okej, vi gör det inte, säger Emma.

Och rektor ingela Pettersson önskar i dag att hon motiverat sitt beslut längre, och säger att det var tidsbrist som kom i vägen.

– Jag har inte förklarat det någor närmare, och det är ett stort misstag vi har gjort, säger Ingela Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".