Solfångare kan ge nya jobb på Älvkarleö

1:39 min

På Älvkarleö håller det just nu på att byggas upp en ny fabrik som ska tillverka solfångare. Fabriken ska köra igång i sommar och kan ge upp till 70 nya jobb.

Tony Björklund är en av de som redan har fått jobb där.

– Vi behöver alla jobb vi kan få och det är en superintressant teknik. Just nu håller vi på att bygger och konstruerar maskiner.

En smal trappa leder upp till fabrikslokalen. Där står två stora orange robotarmar som bara väntar på att få börja tillverkningen av solfångare. Susanne Maston - en av delägarna i fabriken - tycker att solenergi har medvind nu - inte minst efter kärnkraftsolyckorna i Japan:

– Det är lite makabert att säga det. Men vi har påverkats väldigt positivt av utvecklingen i Japan med härdsmältorna där. Det gör att vi tjänar mycket uppmärksamhet, säger Susanne Maston.

Fabriken på Älvkarleö som just nu byggs upp ska kunna tillverka drygt 130 000 solpaneler per år. De kan ge både värme i form av varmvatten - och el samtidigt. Och de byggs med återvunnet material. Saker som flygplansvingar, skrotade bilar och schampoflaskor återvinns och ska bli till solpaneler.

Konkurrensen är hård på den internationella solenergimarknaden. Men Susanne Maston tror att deras produkt kan slå sig in.

– Vår produkt är inte den bästa. Men bland de allra bästa. Den är också bland de billigaste. Så kombinationen av det gör den unik, säger Susanne Maston.

Reporter: Martin Hult/SR Gävleborg