Uppsala kommun nobbade hjälp från skatteverket

Uppsala kommun tackade nej till Skatteverkets erbjudande om att kolla upp alla bolag som var inblandade i bygget av Ulleråkers skola. Kommunen tyckte att det ansvaret låg på det företag de hyrt in som underentreprenör.

Men Eva Nester på Skatteverket tror att en del av de problem som varit vid bygget hade kunnat undvikas om de varit med och kontrollerat bolagen.

Bygget av Ulleråkers skola i Uppsala har, som Upplandsnytt berättade i morse, haft en rad problem.

Bland annat har företag som haft personal på bygget gått i konkurs under tiden. Minst två bolag har dragit sig ur hela eller delar av projektet för att de inte fått betalt av den som hyrt in dem. Ett av bolagen åkte till och med till bygget och grävde upp grus som de inte fått pengar för.

Byggnads menar att många problem hade kunnat undvikas om kommunen kollat upp alla bolag på alla nivåer inför och under bygget.

Skatteverket har legat på kommunen med ett erbjudande om att gratis göra just det. En sån kontroll hade till exempel kunnat visa att två av de bolag som haft personal på bygget och nu gått i konkurs hade stora skatteskulder redan i februari.

Men fastighetskontoret tackade nej till myndighetens erbjudande eftersom det var det bolag som kommunen hade kontrakt med, Bellwater, som skulle hålla koll på alla företag. På Bellwater vill ingen bli intervjuad i nuläget men de menar att de gjort de kontroller de skulle.

Men Christer Eklind på kommunens fastighetskontor säger nu i efterhand att de borde gjort kontrollerna själva och att de ska ändra sina rutiner.

Socialdemokratiska finaskommunalrådet Lena Hartwig tycker att det är självklart att kommunen framöver ska tacka ja till skattemyndighetens hjälp.

Om det är ett bolag kommunen lejt in som ska sköta de här kontrollerna ihop med skattemyndigheten måste kommunen kolla att de verklgien gör det menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista