Uppsala

Mammografin granskas

1:31 min

En granskning ska nu göras av hur mammografin fungerar i Uppsala. Kritiken har varit stark den senaste tiden mot att kvinnor som har en misstänkt bröstcancer fått vänta lång tid på att få röntgen hos vårdbolaget Avesina, som driver mammografin i Uppsala. Landstingets revisorer kommer nu att granska den delen av Avesinas verksamhet.

Landstingsrevisionens ordförande, socialdemokraten Anders Toll, hoppas att granskningen ska visa på möjligheter att förkorta väntetiderna.

– Det är väl tänkbart att vi i en sån här granskning skulle kunna hitta något sånt och då får vi rapportera det vidare till landstingsstyrelsen.

Anders Toll säger att granskningen var planerad redan innan den senaste debatten om väntetiderna uppstod. Det revisorerna vill titta närmare på är att vårdkedjan i sin helhet fungerar och att det inte uppstår några glapp mellan landstinget och Avesina. Vårdbolaget har menat att det är tekniska fel på landstingets utrustning som vållat mycket av problemen och att det inte varit något som bolaget kunnat rå för.

En diskussion har uppstått om det i Uppsala borde inrättas ett sammanhållet centrum för bröstcancervården.