Uppsalapolisen JO-anmäld

Polismyndigheten i Uppsala län har blivit JO-anmäld.

Anmälaren, den före detta polisen Kent Olsson, menar att polisen inte har agerat efter en anmälan om att en 17-årig flicka på ett behandlingshem i Norduppland skulle ha fått knark av en tidigare anställd i utbyte mot sexuella tjänster.

Det var i juli som personalen på behandlingshemmet såg den 17-åriga flickan kliva in i en bil som tillhörde en äldre man som tidigare jobbat på behandlingshemmet. När flickan kom tillbaka efter bilturen var hon kraftigt påverkad. Dagen därpå berättade hon att mannen givit henne narkotika i utbyte mot samlag.

Behandlingshemmets vd tog då kontakt med Kent Olsson, som tidigare arbetat som polis tillsammans med vd:n. Kent Olsson kontaktade både närpolisen och polisen i Uppsala, men ingenting hände. Hos Uppsalapolisen visste man till exempel inte hur man skulle rubricera brottet.

Uppsalapolisens utredare Eva Glans säger att hon blev tveksam när Kent Olsson skickade papperen i ärendet. Det fanns inga bevis, menar Eva Glans, och valde därför att lämna över ärendet till åklagare Gunilla Strömblad för att få direktiv.

Gunilla Strömblad har i sin tur lämnat över ärendet till en annan åklagare, men hon är på semester. Nu har Kent Olsson alltså JO-anmält polismyndigheten i Uppsala län. Det som anmäls är polisens ”ständiga ifrågasättande av brottsrubricering och oviljan att skriva en anmälan”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".