Vikarier vakar över våldsamma

På allmänpsykiatriska kliniken i Uppsala får vikarier utan utbildning ta hand om svåra patienter. Oerfaren personal rings in för att vaka över personer som är våldsamma eller självmordsbenägna.
- Jag tycker att det är för jävligt. Vanligtvis har timvikarierna ingen erfarenhet av sådant här innan. Samuel Andersson har själv fått hoppa in och sitta så kallat extravak. Extravak är till för patienter som är våldsamma eller av andra skäl måste bevakas hela tiden. Flera vikarier som Upplandsnytt pratat med berättar att de ofta blev inringda bara för att sitta extravak. Samuel Andersson menar att den utbildade personalen med erfarenhet borde sköta vaken istället. Avvikelserapporter från allmänpsykiatriska kliniken visar att både patienter och personal lever farligt. Vid 15 olika tillfällen förra året försökte en patient ta livet av sig. En person begick självmord. 21 gånger anmälde personal att de blivit hotade eller utsatts för våld.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".