Uppsala bra på säkerhet för socialsekreterare

Sex av tio socialchefer i Uppsala län tycker att det satsas för lite på säkerheten för socialsekreterare. Det här visar en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR. Men i Uppsala kommun tycks säkerheten ändå vara i fokus.

Akademikerförbundet SSR har låtit TEMO intervjua 191 socialchefer runt om i landet. Intervjuerna visar bland annat att hot och våld mot socialsekreterare förekommer i nio av tio kommuner åtminstone nån gång om året och att det bara är i fyra av tio kommuner som personalen har fått utbildning i att hantera hotfulla situationer.

På Sydvästra Ungdomsenheten i Uppsala jobbar Karin Fredriksson som socialsekreterare, men trots att hennes jobb är riskfyllt känner hon sig säker.

På Individ- och familjeomsorgen i Uppsala kommun arbetar de sedan i november 2003 utifrån två handlingsplaner.

I maj i år blev socialkontoren i Gottsunda och Gamla Uppsala beskjutna. Men med undantag för dom händelserna har det inte varit några stora incidenter och det har inte satsats för lite på säkerheten, säger Lennart Andersson, chef för bland annat socialbidragsverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista