Allt fler struntar i skollunchen

En ny undersökning visar att allt färre elever äter av skollunchen. Hälften av tjejerna i nionde klass struntar i skolmaten och äter godis eller ingenting alls.
-Det är jättemånga som klagar på att maten inte är bra, att de tycker att maten är äcklig, säger Susanna som är ordförande i elevrådet på Tiundaskolan i Uppsala. Enligt en undersökning som Livsmedelsverket gjort tillsammans med Centralförbundet alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), minskar andelen elever som äter skollunch. 1994 sa 57 % att de åt av skollunchen, år 2000 47 %, skriver Upsala Nya Tidning. Undersökningen visar också att fler tjejer än killar struntar i skollunchen. Mindre än hälften av tjejerna äter skollunch, de andra struntar helt i att äta eller äter godis istället. Enligt Gunnel Berglund, kokerska på Tiundaskolan är det ändå många som äter skollunchen där, även om de också får mycket klagomål. -Mycket beror på att det är trångt i matsalen, långa köer de får köa innan de överhuvudtaget får sin mat, sen är det kö att få en sittplats och sen är det kö att lämna till disken, säger Gunnel Berglund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista