Upplandskommuner hotar med rättegång

Uppsala, Älvkarleby och Håbo är nu överens om att dra de andra kommunerna i länet inför rätta, om inte kommunerna inom kort kommer överens om ett avtal om kostnadsutjämning.

Bakgrunden till konflikten mellan de uppländska kommunerna är att de 1997 tog över ansvaret för LSS - särskilt stöd till funktionshindrade - från landstinget.

Då var kostnaderna ojämnt fördelade i kommunerna i länet, så en del kommuner har betalat till de andra för att jämna ut orättvisorna.

Sen kom staten förra året med ett annat utjämningssystem där de kompenserar kommuner, och då vill Uppsala, Håbo och Älvkarleby ha tillbaka pengar som de i förskott betalat till Enköping, Tierp och Östhammar. Men de kommunerna säger nej.

För att komma överens har kommunerna gått till Svenska Kommunförbundet. Där har man kommit fram till ett medlingsbud där Enköping, Östhammar och Tierp ska betala totalt runt 20 miljoner till de andra. Men också det har de sagt nej till.

Representanter för Uppsala Håbo och Älvkarleby träffades igår för att diskutera om det finns några andra utvägar kvar än en stämning, berättar Agneta Hägglund, socialdemokratiskt kommunalråd i Håbo.

Uppsala kommun har till skillnad från Håbo och Älvkarleby ännu inte fattat något POLITISKT beslut om stämning, säger stadsdirektören Kenneth Holmstedt till Upplandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista