Nytt spår till Arlanda

Nu planeras ännu en järnväg till Arlanda flygplats. Banverket undersöker tillsammans med Luftfartsverket möjligheterna att bygga nya spår för godstrafik.
En stor del av godstrafiken från Arlanda går nu med lastbil till Danmark eller Tyskland. Där lastas godset om till flygplan för vidare frakt ut i världen. Det är dessa transporter som Banverket nu vill köra på järnväg i stället. -Det skulle innebära att transporterna med lastbil från Arlanda minskar kraftigt, säger Gunnar Lundgren, utredare på Banverket, till Radio Stockholm. Det finns tre olika alternativ till hur det nya spåret ska dras. Det första alternativet är att ansluta spåret till Arlandabanan söderut. Enligt det andra alternativet bygger man spåret parallellt med E4 och ansluter till Arlandabanan norrut. Det tredje alternativet innebär att spåret ansluts till Ostkustbanan vid Märsta. Mellan 40 och 400 miljoner kronor beräknas det kosta, och om allt går som Banverket hoppas kan den nya järnvägen stå klar redan om två och ett halvt år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".