Bolag ska granskas

Efter problemen vid bygget av Ulleråkers skolan ska Uppsala kommun nu tillsammans med fackförbundet Byggnads och Skatteverket kontrollera alla bolag som deltar i byggen åt Uppsala kommun. Det kom Kommunen och Byggnads överens om på ett möte igår.

Upplandsnytt har den här veckan i flera inslag berättat om problem vid bygget av Ulleråker skola.

Bland annat har företag som haft personal på bygget har gått i konkurs under tiden, minst två bolag har dragit sig ur hela eller delar av projektet för att de inte fått betalt av den som hyrt in dem. Ett av bolagen åkte till och med till bygget och grävde upp grus som de inte fått pengar för.

Fackförbundet Byggnads har kritiserat kommunen och menat att många problem hade kunnat undvikas om komunen kollat upp alla bolag på alla nivåer inför och under bygget - för att se om de betlar skatt och är reigstreraded som de ska.

Efter ett möte igår så är nu facket och kommunen överens om att kommunen ska skriva in i alla avtal där de tar in entreprenörer att de ska få veta om alla bolag, som är med på alla nivåer och att kommunen, skatteverket och byggnads ska kontrollera dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista