Kritiserad kompost blir kvar

Trots kritik från boende i närheten av komposten vid Hovgården utanför Uppsala får den nu stå kvar. Det beslutade länsstyrelsen idag.
Hovgårdens kompostering av hushållssopor har kritiserats länge, och det gäller framförallt den kväljande lukten från anläggningen som de närboende vänder sig mot. För drygt ett år sedan överklagade man ett tidigare beslut från miljö och hälsoskyddsnämnden och krävde ett stopp av all kompostverksamhet, då man anser att uppsala kommun inte har någon laglig rätt att kompostera på soptippen eftersom det i början bara var frågan om en försöksanläggning. Men flera gånger under nittiotalet har alltså länsstyrelsen gett kommunen rätt att fortsätta verksamheten som blivit allt mer omfattande. Christer Segerström, chefsjurist vid länsstyrelsen i Uppsala, tycker inte att lukten är så allvarlig att kompostanläggningen bör läggas ned.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".