Få kvinnliga chefer i kommunala bolag

I de kommunala bolagen, som sköter bland annat bostäder, energi och busstrafik, är det i stor utsträckning männen som styr. 

De 26 kommunala bolagen i Uppsala län sköter sånt som bostäder, kommunala fastigheter, busstrafik, energi, sport och kultur. Till exempel Fyrishov och Musikens Hus.

I det privata näringslivet säger man sig ofta sträva efter en jämnare fördelning mellan män och kvinnor, ändå upp på chefsnivå. Så säger man också i kommunerna. Men när det gäller vårt läns helägda kommunala bolag, är mansdominansen i det närmaste kompakt.

Av 26 bolagsvd:ar i länet är tre kvinnor, visar Upplandsnytts granskning.

I Enköping, till exempel, finns fyra bolag och inga kvinnor som vd:ar. Kommunalrådet Bengt Wahlberg säger att fördelningen inte är bra, men att den beror på att de kommunala bolagen ofta håller till på traditionellt manliga områden.

Men att det är svårt att hitta kvinnliga chefer inom mansdominerade områden, det argumentet köps inte av Uppsalaföretaget Q-Meds vd Bengt Ågerup, som berömmer sig med att rekryterat en rad kvinnor till sin ledningsgrupp.

)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista