Strokedrabbade kan mista bassängträning

Det råder stor oro bland strokedrabbade i Enköping och Håbo.

Enköpings kommun har tidigare sagt ’nej’ till fortsatt bidrag till bassängträning för strokedrabbade.

Nu har Enköping-Håbo Strokeförening på nytt ansökt om bidrag till verksamheten och får man inte pengarna är det ett stort bakslag för alla strokedrabbade:

- Jag hittar tyvärr inget annat ord för att beskriva det här än ’katastrof’, säger Kurt Karlsson, ordförande föreningen.

Bassängträningen för personer som har drabbats av stroke har funnits sedan mitten av 90-talet i Enköping. Idag tränar ett 20-tal personer 2 gånger i veckan, och flera står på kö för att få börja träna.

Tillsammans med en sjukgymnast tränar man balansövningar i det 35-gradiga vattnet. Och faller man så faller man mjukt, vilket innebär att man inte behöver vara rädd, säger Kurt Karlsson.

Föreningen fick förut 30 000 kr per år: hälften från Enköpings kommun och hälften från landstinget i Uppsala län. Men när föreningen senast sökte pengar från kommunen fick de ’nej’. Och inga pengar från kommunen betyder inga pengar från landstinget då de pengarna är villkorade.

Och skulle föreningen få avslag när de nu sökt igen innebär det att bassängträningen måste läggas ner. Och utan den skulle livet försämras för många i föreningen.

- Bassängträningen gör att vi klarar oss bättre ute i samhället, det har jag sett på mina kamrater, säger Kurt Karlsson. Vi har blivit gladare och friskare. Det blir inte bra om det försvinner.

Och Kurt Karlsson tror inte att det här är rätt sätt att spara pengar på, utan tvärtom:

- Utan bassängträning kommer vi att ramla, och fall betyder vård, vilket i sin tur betyder pengar - mycket mer pengar än vad bassängträningen kostar nu, avslutar Kurt Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista