Hemtjänsten upprör pensionärer

I ett brev från hemtjänsten som gått ut till äldre i Uppsalastadsdelarna Salabacke och Årsta som behöver hjälp med inköp uppmanas de gamla att betala inköpen med Ica-kort i stället för kontanter, och dessutom att de ska lämna ut koderna till Ica-korten till hemtjänstpersonalen.

På PRO Kungsängen, som tillhör Årsta-Salabacke hemtjänstområde, råder det närmast uppror mot hemtjänstledningens uppmaning:

- Jag har Ica-kort, men jag lämnar inte ut några pengar eller nån kod, säger en pensionär.

Brevet som gått ut till de gamla i Årsta och Salabacke har skrivits av hemtjänstcheferna för de två stadsdelarna, Randi Graungaard och Gullvi Blom. I brevet säger cheferna att de från och med den 1 oktober har önskemål om att alla inköp ska utföras med Ica-kort.

Och till brevet bifogas också en ansökan om Ica-kort. Randi Graungaard är chef för hemtjänsten i Salabacke:

- Det underlättar för vår personal att inte behöva hålla reda på så mycket kontanter. Det minskar rånrisken.

- Men ska man lämna ut koden till okända människor?

- Men det här är ju personal som de äldre känner igen, säger Randi Graungaard.

Gun Zakariasson, ordförande i PRO Kungsängen, tycker inte om det här alls:

- Det är rent åt helskotta.  Det kan vara tio olika personer som handlar från gång till gång, det är sällan samma person varje gång, säger hon. Jag skulle aldrig lämna ut koden till alla de här.

Hemtjänstcheferna framhåller att det ändå är frivilligt att följa uppmaningen, men Gun Zakariasson på PRO tror att många gamla ändå kommer att uppfatta det som mer eller mindre ett tvång. Och Carl-Eric Thörngren på PRO Riks säger att han aldrig hört talas om nåt liknande:

- Det här är alldeles nytt, har aldrig hört att det ska finnas nåt liknande i Sverige. Det här måsta man faktiskt ifrågasätta, säger Carl-Eric Thörngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista