Vattensalamandrar åter i fara

Det planerade byggandet av 450 nya bostadsrätter i området Gränby backar i Uppsala kommer bara att bli hälften så stort som planerat. Orsaken var att man ville skydda den fridlysta vattensalamandern, som bor i en liten damm i området. Nu verkar salamandern leva farligt igen.

Agneta Wide, som bor i närheten av dammen, har i sommar fått syn på två sköldpaddor, som skulle kunna ha vattensalamander på menyn.

I den gamla branddammen i Gränby backar bor åtminstone ett trettiotal större vattensalamandrar. Så här års lever de flesta vuxna salamandrar uppe på land, men ungarna och larverna är kvar i vattnet och det är framför allt dom som löper risk att bli uppätna av sköldpaddorna.

Men vad är då det här för sköldpaddor? Hur hamnade de i dammen och vad gör Uppsala kommun för att få bort dem? Lasse Johansson är viltvårdare på kommunen:

-Sköldpaddor lever länge och ägarna tröttnar på dem och då kan de släppa ut dem i en damm som den här, säger han.

Det är tyvärr inte ovanligt att djurägare tröttnar på sina husdjur och släpper ut dem och det är varken bra för naturen eller djuren, säger Johan Wallin, biolog vid Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".