Politisk framtid oklar efter dom

Vänsterpartiets ledare i Tierp Urban Blomster fälldes i dag av Tierps tingsrätt för olaga hot och misshandel. Därmed riskerar Blomster att bli av med sina politiska uppdrag.

Urban Blomster har av partiet varit tillfälligt avstängd från sina politiska uppdrag i väntan på att målet skulle komma upp i tingsrätten. Blomster är gruppordförande för vänsterpartiet i Tierp och sitter i kommunstyrelsen för sitt parti och är ledamot i fullmäktige.

Frågan är hur det blir med fortsatta politiska uppdrag efter dagens rättegång i Tierps tingsrätt och efter domen som också meddelades i dag.

Blomster fälls av tingsrätten för ett fall av olaga hot och tre fall av misshandel, därav ett fall av normalgraden och två som rubriceras som ringa misshandel. Misshandelsfallen gäller i ett av fallen att han tagit hårt om sin sambos armar vilket orsakat blåmärken, det andra fallet gäller en granne som han bjöd in på några öl och där han sen plötsligt tappade humöret och började slåss. Det tredje gäller att han misshandlat sin sambos f d man och bland annat slagit ut en tand.

Olaga hotet gäller att Blomster ska ha frågat en bekant till sambons f d man om han var beredd att tjäna pengar genom att ”ha ihjäl sambons förre man”. Urban Blomster döms av tingsrätten till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, Han ska genomgå behandling både hos alfagruppen för sina alkoholproblem och ska dessutom gå på behandling på mansmottagningen i Uppsala.

Ordföranden för vänsterpartiet i länet Jonas Wikström säger i dag till Upplandsnytt att han inte vill uttala sig om Urban Blomsters politiska framtid innan partiet internt har diskuterat frågan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista