Förhastad skrivelse från hemtjänsten

Det var en förhastad skrivelse. Det säger idag chefen för äldreomsorgen i Uppsala, Magnus Johannesson, om brevet där en del Uppsalapensionärer uppmanats att använda Ica-kort om de vill ha hjälp att handla.

-Den här skrivelsen hade vi gärna sett att den utformats på ett annorlunda sätt, säger Magnus Johannesson.

Hemtjänsten i Uppsala vill försöka komma ifrån hanteringen av stora mängder kontanter när inköp ska göras till pensionärer. Och i stadsdelarna Årsta och Salabacke har enhetscheferna skrivit till de gamla med uppmaningen att börja använda Icakort istället för kontanter, vilket betyder att de äldre också skulle behövt lämna ut sina koder, något som väckt starka känslor. 

Magnus Johannesson, som är chef för hela äldreomsorgen i Uppsala, säger att skrivelsen var olycklig. Han vill nu införa ett gemensamt system för hemtjänsten i hela Uppsala. Han för nu diskussioner med Ica om hur man ska kunna skapa ett system som är så säkert att gamla inte riskerar att få sina konton länsade när koder lämnats ut. Även när systemet införs kommer det att vara frivilligt att skaffa Ica-kort, säger Magnus Johannesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista