Misshandel allt vanligare i Uppsala

De polisanmälda misshandelsfallen har ökat med nästan femtio procent i Uppsala kommun sen mitten av 90-talet. En orsak är att vi svenskar - och framförallt ungdomar - dricker allt mer alkohol. 

Enligt Leif Arnshoff, biträdande chef för kriminalpolisen i Uppsala, finns det en tydlig koppling mellan våldsbrotten och det faktum att alkoholdrickandet ökar.

-Att det har ökat, det är jag nog övertygad om. Om vi tittar på de ärenden som vi har så har många av dem som vi får in här varit berusade när brotten begås. Jag tror att det är i samband med utelivet, att attityden till alkohol har ändrats.

Från 1996 och fram till förra året ökade antalet anmälda misshandelsfall med 45 procent i Uppsala kommun. Och ser man på länet som helhet har misshandelssifforna höjts i nästan alla kommuner, det visar statistik som Brottsförebyggande rådet tagit fram åt Upplandsnytt.

Det här kan förstås ha flera orsaker, till exempel att kvinnor som blir slagna anmäler oftare. Men Leif Arnshoff vid Uppsalapolisen anser att större delen av ökningen sen 1996 ska förklaras med våra nya så kallade internationella dryckesvanor, ett senare festande på krogen - och ett allmänt ökat drickande som lätt leder till bråk på krogen och på stan.

Sen mitten av 90-talet har det blivit lätt att föra in stora mängder alkohol från utlandet. Och nu talar regeringens utredare om en drastisk sänkning av alkoholskatten. Och det kommer knappast att bättra på misshandelsstatistiken framöver, säger Leif Arnshoff.

-Jag tror att det kommer att bli fler våldsbrott som begås som är alkoholrelaterade. Det finns egentligen ingenting som talar för motsatsen. Om en produkt blir billigare brukar försäljningen alltid öka. Och jag utgår ifrån att det kommer att bli så här också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista