Enköping bryter mot skollagen

Westerlundska gymnasiet bryter mot skollagen när ett 30-tal elever nekas plats på ett gymnasieprogram trots att de har den behörighet som krävs. Istället erbjuder man ett så kallat basår.

-För det första finns det inget begrepp i varken skollagen eller i någon förordning som pratar om basår när det gäller gymnasieskolan, Stefan Skimotis på Skolverket.

-Skollagen är väldigt tydlig; om eleven är behörig är kommunen skyldig att erbjuda utbildning på ett nationellt program.

Det som ett 30-tal elever erbjuds är istället ett så kallat basår, där eleverna erbjuds undervisning i vissa kärnämnen varvat med praktik.

Syftet med basåret är att stärka eleverna i kärnämnena tills året efter då de kan söka till ett nationellt program igen. Men de kurserna som de läst i basåret får de inte tillgodoräkna sig om de sen läser ett vanligt nationellt program på gymnasiet. Om de ens kommer in nästa år. De tvingas alltså gå fler år på gymnasiet.

-Skolan är alltid skyldig att följa skollagen så gott den kan. Det här var så gott vi kunde i det här läget, menar rektor Jörgen Norman som inte tycker att det var den bästa lösningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".