Gymnasieelever måste få plats

Trettio elever i Enköping kommer inte in på gymnasiet trots att de är behöriga. Undervisningsrådet Ulla Lindqvist på Skolverket säger att Enköpings kommun bryter mot skollagen.

- Det är ju en väldigt olycklig situation. Vi måste förstås ta kontakt med kommunen och ta reda på vad som ligger bakom, säger Ulla Lindqvist.

Ett trettiotal elever i Enköping fick besked om att de blivit utan gymnasieplats, trots att de klarat de ämnen som krävs och är behöriga. Det berättade Upplandsnytt om i går. Orsaken är att Westerlundska gymnasiet har för få platser för att klara de stora kullarna från slutet av 80-talet. De behöriga eleverna som inte kommer in på de program de valt erbjuds istället ett snabbt ihopsnickrat basår. Men eleverna måste ändå gå ett helt gymnasieprogram efter basåret.

Madeleine Bergkvist tillhör de som inte kommer in. Hon är mycket ledsen och tycker att hon blivit påtvingad ett extra skolår.

- Jag är jättebesviken. Jag hade verkligen satt mig in i att jag skulle få gå, eftersom jag klarat matten.

Under dagen i går jobbade antagningsenheten med att försöka hitta platser åt de elever som blivit utan. Fem unga ska ha fått erbjudanden under gårdagen.

På Skolverket säger man att Enköpings kommun bryter mot lagen om inte alla behöriga erbjuds plats på ett riktigt, nationellt program på gymnasiet. Ulla Lindqvist på Skolverket kommer att kräva att Enköping erbjuder platser till alla behöriga nu i höst.

- De måste naturligtvis lösa det här på allra bästa sätt. Att de elever som har rätt att gå på ett nationellt program också får plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista