Fritidspolitikers situation svår

- Om det finns problem i relationen mellan politiker och tjänstemän i Uppsala kommun idag så beror det till stor del på att fritidspolitikerna har ett orimligt uppdrag, säger socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig efter att Upplandsnytt i en serie inslag berättat om problem mellan de två grupperna.
- Politikernas situation ska förbättras till nästa mandatperiod säger Lena Hartwig. Upplandsnytt har i flera inslag berättat om resultat som kommit fram i de enkäter vi skickat ut till politiker och tjänstemän. Bland annat säger 40 procent av chefstjänstemännen i kommunen att de har litet eller inget förtroende för politikerna i fullmäktige. Nära hälften av politikerna i facknämnder och kommundelsnämnder tycker att tjänstemännen har för mycket makt. Men tjänstemännen beskriver vissa politiker som korkade, eller att de bryr sig mest om arvoden. Politiker menar att tjänstemännen försöker styra de politiska besluten. Relationen mellan de två grupperna är alltså på sina håll långt ifrån bra, och de har blivt värre med åren, det menar moderaten Nikolaus Platakidis som bland annat sitter i fullmäktige och invandrarnämnden. Kommunalrådet Lena Hartwig tror att en del av problemet är att fritidspolitikerna har en orimlig arbetssituation, de hinner inte sätta sig in i alla frågor. En arbetsgrupp tittar nu på hur det kan bli bättre till nästa mandatperiod. Till exempel kan politikerna då få bättre betalt så att det blir enklare att ta ledigt mer från det vanliga jobbet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".