Elever ska styra gymnasieskolorna

Från årsskiftet ska minst två gymnasieskolor i Uppsala styras av styrelser där eleverna är i majoritet. Det väntas kommunstyrelsen besluta på onsdag.

Men organisationen Uppsalas Elevråd är skeptisk och tycker att kommunen går för fort fram. Det säger ombudsmannen Dany Kessel.

Gymnasieelverna i Uppsala ska få mer inflytande över skolan. Det målet arbetar Uppsala kommun med och det är något som organisationen Uppsalas Elevråd tycker är väldigt bra.

De tycker också att det är bra att låta eleverna vara i majoritet i styrelsen på skolan. Men då måste man först se till att elevråden fungerar, att eleverna till exempel får tid att arbeta med elevrådet, att de har lokaler, och en budget och det fungerar långtifrån överallt idag

Så Dany Kessel och Kristina Almby på Uppsalas elevråd skulle hellre se att kommunen satsade på att ordna sånt först. I stället för att redan vid årsskiftet införa styrelser med elevmajoritet på minst två skolor.

Kommunalrådet Stavros Giangozoglu säger att de inte ska införa såna här styrelser innan förutsättningnarna finns, men han tror att tiden räcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".