Kritik mot nya arbetstider i Uppsalas äldreomsorg

-Det är ingen som vill arbeta såhär, säger Anders Sjölén. Han börjar sitt pass klockan 8.00 på Björklingegården och slutar nio på kvällen. Mellan två och fyra har han en obetald paus. Fackförbundet Kommunal är också kritisk till de allt vanligare arbetstiderna.

Undersköterskan Anders Sjölén kan inte åka hem under pausen eftersom han bor i Tierp. Han får ägna den obetalda pausen till att läsa en bok.

-Det är långa pass och krävande tider, säger han.

Men de delade arbetspassen har blivit allt vanligare inom hemtjänsten i Uppsala. Under den här månaden är det personal på över 40 arbetsplatser inom äldreomsorgen som har sådana här pass i sina scheman. På en del ställen har personalen gått med på det frivilligt, eftersom de tvingats välja mellan fler helger och de nya arbetstiderna.

Besparingskrav inom äldreomsorgen och ett mål från kommunen centralt att alla ska ha rätt att jobba heltid. Och då blir det svårt att få ihop schemat.

-Vi behöver ha visst många personer som ska jobba på morgonen och kvällen och helgerna, säger Carina Juhlin, den områdeschef inom äldreomsorgen som bland annat har hand om Björklingegården. Jag skulle föredra att man slapp de här turerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".