Glesast bland vuxna i Tierps barngrupper

På förskolorna i Tierp måste de vuxna ta hand om fler barn än vid förskolorna i Håbo och Enköping. Siffror från Skolverket visar att skillnaderna mellan kommunerna är stora, och glesast i personalstyrkan är det i Tierp.

-Det kan man fundera på vad det här beror på, säger Bo S Englund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Tierp. Vi får analysera de här siffrorna nu.

I genomsnitt så är det 6,4 barn på en vuxen i Tierp, i Enköping och Håbo, som är bäst ut i länet , är siffran 5,4 vilket också är riksgenomsnittet.

-Det kan ju bero på att vi har ambitionen att klara föräldrarnas behov på att ta emot barn inom tre-fyra månader, säger Bo S Englund.

Förskollärare är en bristvara i hela landet och för att kunna locka fler till Tierp så har man dels satsat på lönerna enligt Englund, men också inlett ett samarbete med högskolan i Gävle. Han menar också att de utvärderingar dom gör på barnomsorgen visar att den är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista