Inget brott mot skollagen att erbjuda plats på basåret

Efter att ha granskat intagningen på Westerlundska gymnasiet i Enköping konstaterar nu Skolverket att det kritiserade basåret inte bryter mot skollagen. Eleverna har blivit erbjudna plats på Naturvetenskapliga programmet - vilket alla tackat nej till - och då har kommunen följt skollagen, konstaterar Ulla Lindqvist, undervisningsråd på Skolverket.

Elever som inte har kommit in på något av sina val - och inte heller har kunnat konkurrera om reservplatserna - har av skolan blivit erbjudna att läsa på Naturvetenskapliga programmet där det finns tomma platser.

Det här är elever med låga betyg som själva valt utbildningar som fordonsprogrammet, byggprogrammet, barn- och fritid samt hotell- och restaurang. Ingen av eleverna nappade på erbjudandet att gå på det Naturvetenskapliga programmet, och det som då återstår är det kritiserade basåret.

Skolan har därmed följt skollagen. Men att erbjuda ett av de jobbigaste teoretiska programmen till de här eleverna är inte bra, säger Ulla Lindqvist på Skolverket.

Från början var det knappt 30 elever som skulle få gå basåret. Hittills har sex av dem fått plats på en vanlig linje. Nästa år kan dock Westerlundska inte komma med samma akutlösning - då ska basåret vara borta.

Reporter AnnCharlotte Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista