Krav om mer pengar till äldrevården

Nu kräver fackförbundet Kommunal mer pengar till äldreomsorgen i Uppsala. Kravet kommer med anledning av det blivit allt vanligare att personal inom äldreomsorgen får jobba från tidigt morgon till sen kväll med en obetald paus mitt på dagen.

På över 40 arbetsplatser inom Uppsalas äldreomsorg har personalen pass i sina scheman där de börjar vid åttatiden på morgonen och slutar runt nio på kvällen. Tidigt på eftermiddagen, när det behövs minst personal, har de en obetald paus på två eller tre timmar vilket blivit vanligare det senaste året. 

Fackförbundet Kommunal tycker inte att de här arbetstiderna är rimliga. Men ansvarige kommunalrådet Jan Ask, säger till Upplandsytt att om servicetagarna har behov av sådana här scheman så är de rimliga. 

Magnus Johannesson, som är äldreomsorgschef i kommunen, säger att i och med de stora besparingskraven har de främst fått anpassa schemat efter när det behövs folk men att man nu jobbar nu med att göra schemana bra för både verksamheten och personalen. De testar bland annat att gå över till årsarbetstid, så att de anställda kan jobba mer vissa perioder och mindre under andra. De anställda kan också få jobba en liten del av sin tid på någon annan avdelning än sin egen för att få till scemat. Dessutom ska de anställda få påverka arbetstiderna mer.

Fackförbundet Kommunal är med i det här arbetet men menar också att det behövs mer pengar och fler anställda för att det ska gå att fixa bra arbetstider.

Men mer pengar blir det inte. Äldreomsorgen kommer inte att behöva betala tillbaka så mycket på sitt underskott som det tidigare var sagt, men annars tror Jan Ask inte att det behövs någon utökning för att kunna göra bra scheman i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista