Hot mot poliser ökar

Hot och våld mot poliser ökar och blir allt grövre. Däremot så ökar inte anmälningarna. Och det är något som rikskriminalpolisen nu ska se över.

Peter Lindberg, som jobbat i femton år vid polisen, tycker att det blivit allt råare i samhället. Nu krävs ofta fler poliser vid till exempel lägenhetsbråk eller när det blir bråk utanför krogar.

Men anmälningarna om våld mot polis har däremot inte ökat något som kan bero på att polisen blir allt sämre på att rapportera in eller på att ribban för vad en polis ska tåla höjs i takt med att våldet trappas upp.

Det här är inte bara ett problem vid uppsalapolisen samma tendenser finns i resten av landet och om bara några dagar påbörjar rikskriminalen en utredning för och se varför fler poliser känner sig hotade men inte anmäler hoten, om det finns ett mörkertal och slutligen vad som kan göras åt problemet.

Thord Modin är chef för analysroteln vid rikskriminalpolisen och leder projektet och han säger att hot mot polis eller andra personer inom rättsväsendet är mycket allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista