Helikopter hämtade politiker medan fångar flydde

En helikopter som med kort varsel skulle ha kunnat sättas in i spaningarna efter de interner som rymde från Norrtäljeanstalten (för snart tre veckor sedan,) skickades istället till Fårö för att hämta hem justitieminister Thomas Bodström.

När larmet gick om att fångar fritagits fanns helikoptern på Berga, 15 minuters flygtid bort.

Men rikskriminalens chef Lars Nylén beslutade att den skulle flyga till Fårö. Istället fick en helikopter hämtas från Göteborg och det tog flera timmar, skriver tdningen Metro.

Peter Matilainen, som ledde spaningarna efter Norrtäljerymlingarna, säger att han inte kände till att det fanns en helikopter i Berga med två timmars flygtid kvar.

Om det fanns flygtid kvar hade jag naturligtvis önskat att vi hade fått den tiden i stället för att vänta på en helikopter från Göteborg, säger han till tidningen.

Justitieministern säger via sin pressekreterare till tidningen att han behövde komma till Stockholm eftersom läget var så allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista